Blomstrende tage med Derbigum

Grønne tage er en fordel for klimaet, kloakken og varmeregningen. Men de åbner også uanede muligheder for at give huset et personligt præg, og leve i pagt med naturen.
Stenurt har ikke fået sit navn for ingenting. Planten kan nærmest leve på en sten. I sine tykke blade opbevarer den det vand, som den kun bruger sparsomt af. Til gengæld er den flittig til at optage CO2 og omdanne det til sukkerstoffer.

Den hårdføre plante, hvis latinske navn er Sedum, er derfor perfekt at plante på tage, og med de mere end 300 arter, der findes af stenurt, er der gode muligheder for variation. Stenurter blomstrer i røde, gule og hvide farver, og plantes der mos indimellem, kan taget tones i nuancer fra grøn over grågrøn til rød, som skifter med årets gang.

 

Opsamler nedbør

Men stenurt er blot en af mange muligheder for beplantning på grønne tage. De bliver i øvrigt nok et mere almindeligt syn i fremtiden. Flere steder i udlandet gives der tilskud til etableringen, og i de tyske byer Berlin, Køln og Münster får ejere af grønne tage rabat på vandafledningsafgiften, fordi et grønt tag opsamler op mod halvdelen af den nedbør der falder, og kun afgiver den igen langsomt.

Danmark halter lidt bagefter, men de grønne tage er dog med i Københavns Kommunes nyligt vedtagne klimaplan. Målsætningen er, at alle flade tage i kommunen fremover skal være grønne.

 

Derbigum GC

Det glæder direktør Peter Kranz fra Tæt Tag Danmark, der er en kæde af professionelle tagdækkere.

- Vi har mange års erfaring med grønne tage. Først og fremmest med at lægge den vandtætte membran, der er forudsætningen for, at et grønt tag bliver en succes, siger Peter Kranz og fortsætter entusiastisk:

- Og vi har den helt rigtige membran. Nemlig Derbigum GC, som er en fem millimeter tyk membran af polymermodificeret asfalt, armeret med både glasfiber og polyester.

Man tror ham, når man holder en prøve af Derbigum GC i hænderne. Det kan vrides frem og tilbage, uden at der bagefter er spor at se af anstrengelserne. Flere prøvningsinstitutter er da også kommet frem til, at Derbigum holder i mere end 30 år, og Tæt Tag Danmark giver op til 15 års garanti.

 

Kan mit tag bære vægten?

Grønne tage med Derbigum er altså en langtidsinvestering. Næste spørgsmål er så, om tagets konstruktion kan holde til vægten af et grønt tag. Hvis valget falder på præfabrikerede vegetationsmåtter med stenurter og mos, er vægten så lav som 50 kilo m2, og det kan de fleste tagkonstruktioner holde til.

Anderledes hvis der skal etableres en rigtig taghave, med et tykt lag jord og små træer. Det kræver enten et stærkt tag eller en ombygning, men muligheden er der. Også for at sidde på taget, eller holde bjerggeder. Det er kun fantasien, som sætter grænser.

Og Derbigum GC ? Ja det bruges også til parkeringsdæk, så det holder til det hele.

Læs mere på www.derbigum.dk

 

Tæt Tag Danmark A/S kan kontaktes på 70 12 22 10 eller info@tættag.dk

 

Fordele

  • Opfanger nedbør og aflaster dermed kloaksystemet.
  • Isolerer mod kulde, varme og støj.
  • Forbedrer luftkvaliteten. Optager CO2 og luftbårne partikler.
  • Godt for biodiversiteten, godt for plante og dyrelivet.
  • Miljøvenligt.
  • Brandhæmmende på grund af vandindholdet i planterne.

 

Ulemper

  • Vanskeligt at etablere på tage, med mere end 30 graders hældning.

 

Læs mere om grønne tage:

www.zinco.dk (Fremstiller præfabrikerede vegetationsmåtter)
www.bolius.dk/viden-om/facader-og-tage/artikel/groenne-tage-der
www.holder-paa-regnvandet
www.dr.dk/DR2/Friland/ABC/Levende+tag/
www.politiken.dk/tjek/bolig/energi/article776781.ece
www.information.dk/205672 

Billedtekst 1:
Kønt at kigge på. Ikke mindst i rækkehusbebyggelser, som denne i Snekkersten, hvor Tæt Tag Danmark har stået for renoveringen af de fleste tage.

 

Billedtekst 2:
Her er det stenurter og mos på taget af et sommerhus på den jyske vestkyst. Som det ses er det ikke kun flade tage, der kan gøres grønne.


Billeder i print kvalitet kan hentes direkte fra:
www.avisredaktionen.dk
www.avisredaktionen.dk/fileadmin/Pressesite/TaetTag/Taettag.jpg
www.avisredaktionen.dk/fileadmin/Pressesite/TaetTag/Grinden_5-Roedhus.jpg

Pressesite
taettag.pressesite.dk/blomstrende-tage/