Nyheder

Tagene bliver grønne i fremtiden

Grønne tage på alt nybyggeri med flade tage i Københavns Kommune. Det er hensigten. Bliver den til virkelighed, vil det ifølge konsulentfirmaet COWI allerede i 2015 give en fjernvarmebesparelse på 625 millioner kWh.
Vi studser, når vi ser dem – grønne tage. De kan godt virke lidt langhårede, men faktisk er der megen fornuft i dem.

- Grønne tage er gode for miljøet, sparer på varmeregningen og opfanger nedbør, fortæller direktør Peter Kranz fra Tæt Tag Danmark – en kæde af professionelle tagdækkere, der har mange års erfaring med grønne tage. Dels som totalentreprenør, men også som underleverandør, hvor Tæt Tag Danmark lægger den vandtætte membran, som er forudsætningen for ethvert grønt tag.

Til at udføre det arbejde, har Tæt Tag Danmark - udover sin erfaring - et virkelig stærkt kort på hånden: Derbigum GC.

Glem alt om tagpap! Derbigum GC er en 5 mm tyk membran af polymermodificeret asfalt, armeret med både glasfiber og polyester. Et enestående holdbart og smidigt materiale, der blandt andet bruges til parkeringsdæk. Men som i en særlig rodhæmmende udgave er yderst velegnet til grønne tage.

 

Opsampler nedbør

Når membranen er på plads, åbner der sig en verden af muligheder. Mange andre planter end græs kan vokse på et tag, og mulighederne strækker sig lige fra egentlige haver med jord i en meters højde og dræningssystemer, til tynde præfabrikerede vegetationsmåtter med stenurter og mos. Kun fantasien sætter grænser.

Stenurter er blevet vældig populære. De kræver ikke megen pasning, og de har et mere diskret udseende end græs. Desuden virker de brandhæmmende, fordi de holder på vandet, selv i tørkeperioder.

Ligeså gør grønne tage, når det regner. Op mod halvdelen af nedbøren opsamles, og afgives kun langsomt igen. En klar fordel under de voldsomme regnskyl, vi har oplevet de senere år.

 

Klimavenligt

Det er som led i sin klimaplan, at Københavns Kommune er kommet med hensigtserklæringen om grønne tage. Det grønne tag optager CO2 og sparer på varmeregningen, da taget samtidigt virker isolerende mod både kulde og varme. Derudover har grønne tage en positiv effekt på biodiversiteten og fuglelivet.

Med Derbigum GC som membran reduceres CO2-udslippet yderligere. I mere end 20 år har Derbigum arbejdet på at gøre sin produktion mere bæredygtig. Blandt andet har virksomheden siden 1999 hvert år genanvendt 4.000 tons asfalt. Et andet initiativ har været at opføre en vindmølle ved fabrikken i Belgien. Den leverer en del af elektriciteten til produktionen. Og i 2008 fik Derbigum EU’s mest prestigefyldte miljøpris: EMAS.

 

Lang levetid

En anden faktor, der gør Derbigum til et både bæredygtigt og økonomisk rigtig valg, er den lange levetid. I 1977 blev det første tag i Danmark lagt med Derbigum, og det ligger der den dag i dag. Uafhængige prøvningsinstitutter er kommet frem til, at Derbigum holder i mere end 30 år. Tæt Tag Danmark giver op til 15 års garanti.

To andre fordele ved at bruge Tæt Tag Danmark, er for det første tagdækkerkædens store kapacitet. Hvis det skal gå stærkt, kan Tæt Tag Danmark lægge op til 2.000 m2 tag dagligt. Det andet er muligheden for at tegne en servicekontrakt, hvor Tæt Tag Danmark tager sig af alt omkring servicering og pasningen af det grønne tag.

Læs mere om Tæt Tag Danmark og Derbigum på www.derbigum.dk

 

Tæt Tag Danmark A/S kan kontaktes på Tlf. 70 12 22 10 eller info@tættag.dk

 

Fordele

  • Opfanger nedbør og aflaster dermed kloaksystemet.
  • Isolerer mod kulde, varme og støj.
  • Forbedrer luftkvaliteten. Optager CO2 og luftbårne partikler.
  • Godt for biodiversiteten, godt for plante og dyrelivet.
  • Miljøvenligt.
  • Brandhæmmende på grund af vandindholdet i planterne.

 

Ulemper

  • Vanskeligt at etablere på tage, med mere end 30 graders hældning.

Læs mere om grønne tage:

http://www.zinco.dk/ (Fremstiller præfabrikerede vegetationsmåtter)

http://www.ing.dk/artikel/101917-koebenhavn-nu-skal-der-graes-paa-storbyen-tage?highlight=%22gr%F8nne+tage%22

http://www.politiken.dk/tjek/bolig/energi/article776781.ece

http://www.information.dk/205672

http://www.dr.dk/DR2/Friland/ABC/Levende+tag/

 

Billedtekst 1: Kønt at kigge på. Ikke mindst i rækkehusbebyggelser, som denne i Snekkersten, hvor Tæt Tag Danmark har stået for renoveringen af de fleste tage.

 

Billedtekst 2:
Her er det stenurter og mos på taget af et sommerhus på den jyske vestkyst. Som det ses er det ikke kun flade tage, der kan gøres grønne.


Billeder i print kvalitet kan hentes direkte fra:
www.avisredaktionen.dk
www.avisredaktionen.dk/fileadmin/Pressesite/TaetTag/Taettag.jpg
www.avisredaktionen.dk/fileadmin/Pressesite/TaetTag/Grinden_5-Roedhus.jpg

Pressesite

taettag.pressesite.dk/tagene-bliver-groenne-i-fremtiden/