Nyheder

Selvklæbende rørmanchetter er en lufttæt nyhed i Danmark

Af: Avisredaktionen
Nyt produkt fra Icopal klarer nemt de nye regler om tæthed i byggeriet

(AR) I Tyskland nyder byggebranchen allerede godt af selvklæbende rørmanchetter, der gør alle kabel- og rørgennemføringer helt lufttætte. Nu er produktet også i Danmark - netop som kravene til tæthed i nybyggerier er ved at blive skærpet.

Icopal præsenterede i uge 12 de enkle og holdbare rørmanchetter på Skandinaviens vigtigste fagmesse for byggevarer, Byggeri 2006, i Fredericia

 

Krav til tætheden

Med de nye tillæg til bygningsreglementet stilles der per 1.1.2006  krav om energimærkning af alle nye bygninger - og til lufttætheden. Ikke kun skal klimaskærmen udføres tæt, men tætheden kan nu også kræves dokumenteret af byggemyndighederne gennem en test. Viser testen, at kravene ikke er overholdt, må bygningen ikke tages i brug, før utæthederne er fundet og udbedret.

Erfaringsmæssigt opstår mange utætheder, når kabler og rør skal føres gennem dampspærren Dels fordi der hidtil ikke har  været  særlig  fokus på problemet, dels fordi en holdbar og sikker tætning har været vanskelig at foretage.

- Uanset hvor grundig og dygtig en håndværker er, har de fleste oplevet, at rørgennemføringer ofte kommer til at ligne noget makværk eller i bedste fald ser godt ud, men ikke er lufttætte, sådan som de nye regler kræver, siger produktchef Klaus Røder fra den danske koncern Icopal a/s.

 

Som en stor dæklap

Det er meget enkelt og hurtigt at montere de nye selvklæbende rørmanchetter. Først trækkes et beskyttende papir af den selvklæbende flade, akkurat som på en dæklap.

Derefter føres ledningen igennem manchetten, som kan fås i mange forskellige størrelser, der alle kan give sig en smule, og derfor slutter tæt om ledning, kabel eller rør.

Klæbe-siden sættes til slut hen over hullet i dampspærren og trykkes godt fast.

Alt i alt er det en hurtig udført arbejdsopgave, der samtidig sikrer mod, at der kommer luft eller fugt ind bag dampspærren.

Noget der på længere sigt kan ødelægge bygningen. Den selvklæbende lim på Icopals nye rørmanchet opnår fuld klæbestyrke efter 24 timer.

Herefter er byggeriet sikret en vedvarende tæthed, også selvom der rykkes eller trækkes i kablet eller røret.

 

Patent på nyheden

Icopal oplevede en flot modtagelse af den nye rørmanchet på byggemessen Byggeri 2006 i Fredericia.

- Branchen kender jo godt de nye lovkrav og ved, hvor vanskeligt det kan være at opnå den ønskede tæthed. For slet ikke at tale om omkostningerne til eventuelle udbedringer efter en mislykket test. Derfor var der

stor interesse for alle nye metoder og løsninger, der kan hjælpe med at sikre den ønskede tæthed, fortæller produktchefen, som kan glæde sig over, at Icopal a/s har salgsrettighederne til dette patenterede produkt i Danmark.

Yderligere oplysninger om Icopals tætsluttende rørmanchetter og forhandlere findes på:

 

www.icopal.dk